Carnet domena .hr za hrvatske firme

Brojne prednosti carnet domene

Usporedite li adresu na internetu s kućnom adresom, onda se govori o domeni. Ona se sastoji od dva dijela, odnosno naziva i ekstenzije. Između njih nalazi se točka. Kada se one ne bi koristile, za otvaranje neke konkretne web stranice, bilo bi potrebno unijeti njezinu IP adresu. Ona se sastoji od 4 broja, odvojena točkom i to svakako ne bi bilo jednostavno za zapamtiti.

Zbog toga postoji usluga registracija domene putem kojem ćete odabrati željeni naziv i ekstenziju i povezati je s tom IP adresom. Iako su vrlo popularne globalne domene (npr. one s ekstenzijama .com, .net i slične), za domaće tržište je carnet domena odličan izbor.

Odakle naziv carnet domena

Carnet domena je zapravo hrvatska nacionalna domena. Ako možda niste znali, većina zemalja na svijetu ima svoju vlastitu, a lako su prepoznatljive po ekstenziji koja predstavlja kraticu te zemlje. S obzirom da je kratica za Hrvatsku HR, onda se svaka carnet domena može lako prepoznati po tom nastavku.

Carnet domena je hrvatska nacionalna domena
Carnet domena za web stranicu

No, odakle baš taj naziv? U svakoj zemlji, određena organizacija je dobila mogućnost upravljanja nacionalnim domenama. U Hrvatskoj je ta organizacija Carnet, odnosno Hrvatska akademska i istraživačka mreža. Oni se brinu da ne dođe do toga da dvije osobe registriraju potpuno istu .hr domenu, odnosno onu potpuno istog naziva i ekstenzije.

Prednosti na hrvatskom internetskom prostoru

Ako se odlučite predstaviti hrvatskom tržištu s nekim proizvodima ili uslugama, onda je najbolja carnet domena. Neke od prednosti su sljedeće:

  • Bolje rangiranje na tražilici Google kada netko iz Hrvatske pretražuje nešto što možda vi imate (ovo ima iznimno velik utjecaj na poslovne rezultate)
  • Jednostavno ugovaranje i registracija domene HR
  • Pomoć i kasnija podrška dostupna na hrvatskom jeziku

Planirate li se predstaviti i stranom tržištu, preporuka je da za njega odaberete neku novu, globalnu domenu i nju povežete sa svojim web stranicama na stranom jeziku.

Besplatna i naplatna hrvatska nacionalna domena

Odlučite li se za registraciju hrvatske nacionalne domene, moći ćete birati između besplatne i naplatne. Imajte na umu da besplatna ima određena ograničenja, primjerice nećete moći registrirati više od jedne, a i odabir naziva također mora zadovoljavati određena pravila.

Kako do besplatne .hr domene

No, odlučite li se za naplatnu varijantu, ograničenja gotovo da i nema, osim činjenice da može postojati samo jedna posve unikatna. Naziv je proizvoljan, a možete registrirati carnet domena koliko god želite. Isto tako, to možete učiniti kod više različitih registara, odnosno tvrtki koje pružaju tu uslugu.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen