Hladnjak za auto u žargonu nazivaju kiler

Nemojte podcjenjivati važnost hladnjaka za auto

Svi vozači automobila znaju da je motor najvažniji dio automobila. On je pokretač svega i svi dijelovi koji su povezani s njime moraju biti potpuno ispravni. U suprotnom, pokvareni ili istrošeni dijelovi mogu uzrokovati kvar motora, a to je ono što zasigurno želite izbjeći.

Jedan od iznimno bitnih autodijelova koji je itekako važan za ispravan rad motora, pa ujedno i cijelog automobila, svakako je hladnjak za auto. Glavna zadaća mu je održavanje normalne radne temperature motora te po potrebi njegovo hlađenje, kako ne bi došlo do pregrijavanja.

Princip rada rashladnog sustava

Mnogi vozači u žargonu hladnjak za auto nazivaju kiler. Sastoji se od dvije komore:

  • Gornje
  • Donje

Između tih dviju komora nalazi se rashladni blok, a on je sastavljen od tankih cijevi. Iz motora rashladna tekućina ide do gornje komore pa prema donjem dijelu, odnosno donjoj komori, a tijekom toga puta prolazi kroz rashladni blok. Iz donje komore se opet vraća nazad prema motoru.

Zanimljivo je napomenuti da se rashladna tekućina tijekom tog procesa ne gubi, već je postojana. Zato će hladnjak za auto uvijek učinkovito raditi, osim u slučaju da dođe do nekog puknuća pa rashladna tekućina iscuri.

Mogući kvarovi auto hladnjaka

S obzirom da se auto hladnjak može promatrati kao jedan zatvoreni sustav, moguće je da dođe do određenih kvarova. Neki od češćih problema su oni mehanički, odnosno kada hladnjak za auto ošteti neki dio izvana, primjerice neki zalutali kamen ili grana.

Hladnjak za auto možete pronaći u brojnim trgovinama s autodijelovim
Hladnjak za automobil

Isto tako, rashladna tekućina može iscuriti zbog oštećenja neke cijevi pa u tom slučaju hladnjak za auto neće moći ispravno hladiti motor.

Srećom, takve kvarove vam automehaničar može relativno lako uočiti te po potrebi zamijeniti hladnjak za automobil.

Zamjena hladnjaka i rashladne tekućine u automobilu

Proces zamjene hladnjaka u automobilu uvijek započinje uklanjanjem stare rashladne tekućine. Nakon toga se iz automobila vadi stari hladnjak motora te se zamijeni novim. U njega se tada ulijeva nova rashladna tekućina te je nakon toga potrebno upaliti automobil i pričekati nekoliko minuta da se motor propisno zagrije kako bi rashladna tekućina mogla djelovati.

Hladnjak za auto možete pronaći u brojnim trgovinama s autodijelovima, od onih lokalnih pa sve do brojnih web trgovina. S obzirom da je on tipski dio, morate obratiti pažnju pri kupnji da kupite onaj odgovarajući model koji odgovara vašem modelu automobila (Opel, Renault, …).

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen