Žmigavci za auto

Žmigavci za auto za veću sigurnost pri vožnji

Kada razmišljamo o sigurnosti u prometu, obično prva stvar koja nam padne na pamet su sigurnosni pojasevi, zračni jastuci i kočnice. Međutim, jedan od najjednostavnijih, ali iznimno važnih elemenata sigurnosti na cesti su i žmigavci za auto. Njihova pravilna upotreba može znatno smanjiti rizik od nesreća i pomoći u olakšavanju odvijanja prometa.

Zato je vrlo važno da ih redovito koristite, ali je i vrlo važno da uvijek budu ispravni te na to morate obratiti pažnju.

Što su žmigavci za auto i čemu služe

Žmigavci za auto su svjetla koja se nalaze na prednjem i stražnjem dijelu vozila. Služe kao signal drugim vozačima o vašoj namjeri:

  •  Skretanja
  •  Mijenjanja voznih traka

Znači, njihova osnovna funkcija je obavijestiti druge sudionike u prometu o vašim namjerama, čime se smanjuje rizik od sudara.

U praksi, primjerice da vozite auto i želite skrenuti desno. Ako pravilno upotrijebite automobilski žmigavac, vozač iza vas će znati da treba usporiti ili promijeniti traku kako bi vam omogućio nesmetano skretanje. Ako ne koristite žmigavac, taj vozač može biti iznenađen vašim postupkom, što može dovesti do opasnih situacija, a na kraju čak i do sudar.

Pravilno korištenje automobilskih svjetala

Svjetla za auto su vrlo važan sigurnosni element i pravilna upotreba žmigavaca za auto je zapravo vrlo jednostavna, ali ponekad je vozači zanemaruju ili pogrešno koriste. Evo nekoliko osnovnih stvari na koje biste trebali pripaziti:

Skretanje – prije skretanja lijevo ili desno, automobilski žmigavci se moraju uključiti najmanje 3 sekunde prije nego što napravite određeni manevar; to daje dovoljno vremena drugim vozačima da reagiraju.

Mijenjanje voznih traka – prije mijenjanja trake, uključite žmigavac i provjerite retrovizor i mrtvi kut da nema vozila i da taj manever možete sigurno obaviti; tek kada ste sigurni da možete sigurno promijeniti traku, onda to možete napraviti.

Neki ljudi ne signaliziraju. Ali korištenje žmigavaca je važno. Pogledajte pravilno korištenje žmigavaca za auto još jednom na brzinu u ovom videu.

Isključivanje nakon skretanja/promjene vozne trake – nakon što ste završili manevar, uvijek isključite žmigavce kako ne biste zbunjivali druge vozače

Zamjena autoopreme po potrebi

Kao i svaka druga komponenta vozila, žmigavci za auto se s vremenom mogu istrošiti ili oštetiti. Redovito provjeravajte njihovo funkcioniranje tako što ćete upaliti svjetla i provjeriti jesu li oba ispravna. 

žmigavci za auto pomože u olakšavanju odvijanja prometa
Pravilna upotreba žmigavca za auto može znatno smanjiti rizik od nesreća i pomoći u olakšavanju odvijanja prometa.

Ako primijetite da neki od njih ne radi ili treperi brže nego obično, to može značiti da je potrebna zamjena žarulje ili da postoji problem s električnim sustavom pa što prije posjetite autoelektričara da to provjeri.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen