Zidne lampe postavljaju se a centralne dijelove prostora

Zidne lampe kao realno osvjetljenje

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme velika pozornost počela posvećivati rasvjeti i njezinim različitim oblicima i načinima osvjetljavanja, razvili su se različiti modeli rasvjete koji udovoljavaju različitim kriterijima i željama kupaca. 

Jedan od takvih modela rasvjete su i zidne lampe koje su vrlo funkcionalne i dekorativne. Mogu se koristiti u svrhu ambijentalnog osvjetljavanja, ali i biti vrlo funkcionalne. Danas se u trgovinama s rasvjetnim tijelima može pronaći izuzetno veliki izbor.

Postavljanje zidne LED lampe (ugradnja prekidača)

Zidne lampe ovisno o vrsti osvjetljenja

Ovisno o tome za koji prostor i u koju namjenu želite koristiti osvjetljenje, zidne lampe mogu se tako koristiti kao :

  • Glavno osvjetljenje u prostoru
  • Fokusno osvjetljenje

Kada govorimo o glavnom osvjetljenju u prostoriju tada se zidne lampe postavljaju na centralne dijelove prostora kada je njihovo svjetlo usmjereno na cijeli prostor. Najčešće je ovakav tip nešto jači kako bi pružale više svjetla. 

S druge pak strane, zidne lampe mogu biti postavljene i iznad primjerice radnog stola kada fokusno osvjetljavaju samo stol ili ono što radite za stolom poput knjige, papira, računala ili slično. Ovaj model nerijetko ima i fleksibilni usmjerivač koji je savitljiv kako biste mogli usmjeriti svjetlo gdje vam najviše odgovara.

Pročitajte i sljedeći članakUmjetni bor kao zamjena za pravi“.

Modeli rasvjetnih tijela za predivan odraz u ogledalu

Osim u dnevnim sobama, blagovaonicama i spavaćim te radnim sobama, zidne lampe nerijetko se u posljednje vrijeme postavljaju i u kupaonicama kako bi se postigla ravnomjerna disperzija svjetlosti. S obzirom na to da su kupaonice vrlo često prostori bez prirodnog svjetla, odnosno prozora te su nešto mračnije, treba se potruditi kako bi se postiglo idealno osvjetljenje. 

Zidne lampe u kupaonici
Zidne lampe u kupaonici

Zidne lampe tako usmjeravaju svjetlost na lice kako se ne bi stvarao nepotreban odsjaj te kako bi vaš odraz u ogledalu bio što realniji.

Učinkovito postavljanje rasvjete

Iako svi misle da najbolje znaju što je dobro za njih i njihov prostor, ponekada je ipak potrebno prepustiti riječ stručnjacima. Tako je i u slučaju postavljanja zidnih lampi. Naime, da bi one bile maksimalno funkcionalne važno je prilikom njihovog postavljanja držati se određenih pravila poput:

  • Postavljanja u visini lica u kupaonicama
  • Postavljanja u blizini slike koju želite osvijetliti
  • Postavljanja u visini očiju na hodnicima i stubištima
  • Dovoljan razmak između zidnih lampi postavljenih u ravnoj liniji

Svi ovi savjeti stručnjaka rezultirat će odličnim osvjetljenjem svih prostora te iskorištavanjem maksimalnog potencijala koji nude ova rasvjetna tijela.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen