Umjetni bor s ukrasima

Umjetni bor kao zamjena za pravi

Umjetni bor je jedna od najpopularnijih tradicija koja se veže s proslavom Božića. Svake godine tisuće obitelji traga za savršenim drvcem, oblikom, a i visinom. Umjetni borovi smatraju se sve više praktičnijim i jeftinijim od pravih. 

Dolaze u više boja i vrsta, a neki mogu biti unaprijed ukrašeni lampicama i drugim ukrasima. Jedna od prednosti je što se na kraju božićnih praznika umjetni bor može rastaviti i spremiti za sljedeću sezonu.

Izrada umjetnih borova kroz povijest 

Prve modele počele su izrađivati tvrtke koje su se bavile proizvodnjom četki. Umjetni bor se izrađivao na isti način, od životinjske dlake (najčešće od svinjske), a kasnije i od plastičnih čekinja, obojanih u zeleno, koje su umetanjem između savinutih žica činile grane drvca. Danas se umjetna drvca izrađuju od različitih materijala, a najčešći i glavni materijal je PVC. Polivinil je izdržljiv i nije štetan za ljude.

Umjetni bor u bijeloj boji
Snježni umjetni bor unosi u dom pravu zimsku i blagdansku čaroliju

Svake godine u Europi se proizvede od 50 do 60 milijuna umjetnih borova, dok se u Sjevernoj Americi proizvede dosta manje, od 33 do 36 milijuna. U Hrvatskoj se na godinu proizvede oko 500 000 komada. Čak 40 % ukupne domaće proizvodnje odvija se u trima sjeverozapadnim županijama: Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj te Zagrebačkoj. 

Pripazite pri kupnji ovog nezaobilaznog božićnog ukrasa

Danas na tržištu možemo pronaći mnogo različitih umjetnih borova – od običnih zelenih, do snježnih pa sve do skroz bijelih, ali i u drugim bojama. Izgledaju savršeno, a neki čak imitiraju i miris pravog bora. Cijena dosta ovisi o kvaliteti, visini, ali i o širini i gustoći. Što je veći i gušći, morat ćete izdvojiti koju kunu više.

Kako biste odabrali kvalitetan model, korisno je obratiti pozornost na sljedeće detalje:

  • Veličina/visina
  • Miris, izgled i boja
  • Izdržljivost
  • Stabilnost
  • Zaštita od požara
  • Cijena

Zašto odabrati umjetni bor

Prosječan vijek trajanja umjetnog bora je sedam godina, tako da utrošeni iznos na malo skuplji model treba raspodijeliti na te godine i procijeniti što je isplativije – svake godine dati par stotina kuna za pravi, rezani bor ili pak jednokratno više stotina kuna za umjetni.

Kako odabrati najbolje umjetno božićno drvce

Svake godine njihova proizvodnja se razvija u smislu da drvca sve više izgledaju kao prava, puno se ulaže u njihov izgled i kvalitetu te se sve više ljudi odlučuje na kupnju istih. Zadnjih godina jedan od popularnijih modela je snježni umjetni bor jer unosi u dom pravu zimsku i blagdansku čaroliju.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen