Alergije kod pasa

Razumijevanje i simptomi alergije kod pasa

Alergije nisu problem koji pogađa samo ljude – i naši vjerni četveronožni prijatelji, psi, također se mogu boriti s njima. Alergije kod pasa postaju sve češći problem, a vlasnici pasa često trebaju razumjeti uzroke, simptome i tretmane kako bi osigurali udobnost i dobrobit svojih ljubimaca. 

Alergije kod pasa
Alergije kod pasa mogu biti i svrbež hladnih očiju

Ovaj članak će istražiti različite vrste ovog problema, uključujući alergije na slinu buha, hranu i na okoliš. Naučit ćete kako prepoznati simptome i koje su dostupne opcije liječenja kako bi se vašem psu osigurao sretan i zdrav život.

Alergije kod pasa na slinu buha su vrlo česte

Alergije kod pasa na slinu buha čest su problem. Čak i mali broj buha može uzrokovati ozbiljnu nelagodu. Alergični psi:

 • Razvijaju svrab na koži
 • Imaju crvenilo
 • Osipaju se 
 • Gube dlaku

Njihovo neprestano čeprkanje i grickanje kože može rezultirati ozljedama i sekundarnim infekcijama. Kontrola buha ključna je za upravljanje ovom vrstom alergija. Redovito tretiranje pasa protiv buha, kao i tretiranje okoline kako bi se spriječilo buhe, važno je za ublažavanje simptoma i sprječavanje povratka problema. 

Također, važno je razumjeti da čak i ako ne vidite buhe na svom psu, to ne znači da nisu uzrok alergije. Alergični psi mogu reagirati na bjelančevine prisutne u slini buha, a samo jedan ugriz dovoljan je da izazove reakciju.

I pseća hrana može izazvati alergije

Alergije kod pasa na hranu često se manifestiraju kao kožni problemi i probavne smetnje. Simptomi uključuju: 

 • Svrbež
 • Crvenilo kože
 • Povraćanje
 • Proljev 
 • Gubitak apetita

Najčešći alergeni u hrani za pse uključuju piletinu, govedinu, žitarice i mliječne proizvode. Dijagnostika ovog problema često uključuje postupno isključivanje potencijalnih alergena iz prehrane psa. 

Za liječenje, veterinar može preporučiti posebnu alergijsku hranu ili eliminacijsku dijetu koja ne sadrži alergene na koje pas reagira. 

Alergija kod pasa na okoliš 

Alergija kod pasa na okoliš, poput onih na pelud ili plijesan, također mogu utjecati na pse. Simptomi uključuju svrbež, kihanje, curenje iz nosa i upaljene oči. Ovi simptomi često se pogoršavaju tijekom određenih godišnjih doba. Veterinari mogu preporučiti antihistaminike ili imunoterapiju kako bi se ublažili simptomi. 

Uzroci sezonskih alergija kod pasa i kako ih liječiti

Poboljšanje okolišnih uvjeta, poput redovitog čišćenja kuće, također može pomoći u smanjenju izloženosti alergenima. Za pse s alergijama na okoliš, važno je pridržavati se režima liječenja kako bi se osigurala kontrola simptoma. Redoviti posjeti veterinaru za kontrolu i pravovremeno prilagođavanje tretmana pomoći će vašem psu da se nosi s alergijama na okoliš i živi udobno. Lososovo ulje za pse može pomoći u borbi protiv alergija koje često uzrokuju iritacije kože.

Postovi iz iste kategorije:

  Nije pronađen