Klima za auto

Lako od odredišta u rashlađenom autu

Pogledamo li aute od prije nekoliko desetaka godina i one danas, razlika je više nego očito. Sam izgled auta je danas puno moderniji i atraktivniji, a o snagama motora koje su sve više da i ne govorimo. No, osim toga, veliki napredak može se primijetiti i u onim aspektima koje ne vidimo odmah na prvu, odnosno nalaze se ispod poklopca ili u unutrašnjosti auta.

Klima za auto - Ekspanzijski ventil
Ekspanzijski ventil 2330KZ-1 – Citroen, Renault, Peugeot, Fiat

Klima za auto je nešto što je nekada bilo nezamislivo, a danas je gotovo dio serijske opreme. Omogućava rashlađivanje unutrašnjosti automobila pa je i vožnja tijekom ljetnih mjeseci s vrlo visokim temperatura jednako ugodna kao i vožnja u zimskom periodu.

Razni dijelovi rashladnog sustava automobila

Klima za auto je sustav rashlađivanja automobila. Kako bi ona mogla hladiti automobil, u njega je ugrađeno nekoliko dijelova koji svi zajedno djeluju.

Neki dijelovi klime za auto su:

  • Hladnjak auto klime ili kompresori za klimu
  • Kondenzatori
  • Sušioni filteri
  • Tlačni prekidači
  • Ekspanzijski ventili

Kako bi klima u automobilu ispravno radila, potrebno je da svi ti dijelovi budu ispravni. U slučaju da samo i jedan od njih bude neispravan, auto klima neće ispravno raditi. To će se možda očitovati u smanjenoj snazi rashlađivanja, a možda neće uopće raditi pa u unutrašnjost auta neće uopće dolaziti hladan zrak.

Punjenje klime u autu

Kada primijetite da se bez obzira na namještenu temperaturu zraka u automobilu ne osjeća hladan zrak, odnosno da je hlađenje vrlo slabo ili uopće ne radi, neki od dijelova auto klime je neispravan. Uvijek možete otići kod nekog automehaničara koji će ispitati njezin rad te provjeriti mogućnost kvara. Ukoliko on ustanovi da je sve u redu, onda je vjerojatno problem u nedostatku plina koji prolazi kroz rashladni sustav automobila te služi za hlađenje zraka.

Proces dopunjavanja tog plina naziva se punjenje klime u autu. Vrši se pomoću posebnog kompresora i nakon što se taj proces završi, opet bi sve trebalo savršeno funkcionirati. Taj proces mogu vam obaviti mehaničari za automobile koji posjeduju taj kompresor. Isto tako, postoje određene mehaničarske radionice koje se bave isključivo problemima vezanim uz rashladni sustav automobila pa ukoliko se neki od njih nalazi u vašoj blizini, posjetite ih u slučaju problema.

Znate da sjenila za auto smanjuju utjecaj UV zraka i spuštaju temperaturu do 20%. Više o tome možete pročitati ako slijedite linku.

VR46 brend za motoriste. Rossi je tijekom dosadašnje karijere osvojio devet naslova svjetskog prvaka, po jednoga u kategorijama do 125ccm (1997) i do 250ccm (1999) te sedam u najjačoj kategoriji motoGP. Pročitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen