Hladnjak auto klime

Ispravna auto klima za ugodnu vožnju

Kada je autoindustrija bila u samim začecima, naglasak je bio na izradi što funkcionalnijih automobila, da budu što lakši, a ujedno što funkcionalniji. Sve ostale komponente bile su u drugom planu. Kako je tehnologija napredovala i kako je dio izrade automobila bivao sve bolji, počelo se sve više pažnje posvećivati i drugim stvarima.

Veliki pomak u udobnosti pri vožnji svako je automobilska klima. Ona omogućava da u automobilu imamo rashlađeni zrak te pri takvim uvjetima vožnja ljeti pri vrlo visokim temperaturama više nije nikakav problem. No, kako ne biste imali nikakvih problema s rashlađivanjem, važno je da su svi dijelovi sustava klime u automobilu ispravni.

Najvažniji dio sustava auto klime

Cjelokupni sustav klime u svakom vozilu sastoji se od više različitih dijelova. Ako samo jedan od njih nije ispravan, to se može manifestirati brojnim problemima, a najveći će biti onaj da neće biti nikakvog rashlađivanja. Za rashlađivanje je hladnjak auto klime svakako najvažniji dio i jedan od onih za koji se često ispostavi da je glavni uzročnik kvara. 

Hladnjak auto klime

On se nalazi iza kompresora i jedinstvenog je izgleda tako da ga je teško zamijeniti s nekom drugom komponentom. Po njegovoj površini može se vidjeti mnoštvo mikronakanala. Najčešće je izrađen od aluminija, a određeni dijelovi su od lima

Rad rashladnog sustava automobila

Hladnjak za auto je svojevrsni konverter topline. U njega dolazi topli plin i zadatak hladnjaka automobilske klime je da ga rashladi. Tijekom tog rashlađivanja plina se on pretvara u tekućinu.

https://www.youtube.com/watch?v=TSZtobJBXD8

U takvom stanju odlazi dalje do isušivača vlage pa nakon toga u ekspanzijski ventil. Ovdje se taj plin u tekućem stanju pretvara u mješavinu plina i tekućine. Ta mješavina nakon toga odlazi u isparivač u kabinu automobila. Tada se taj plin isparava i hladi unutrašnjost. 

Lako do novog hladnjaka klime

U slučaju da dođe do kvara, primjerice ako iz ventilacijskih otvora ne izlazi rashlađeni zrak, potrebno je provjeriti dijelove sustava klime automobila.

Hladnjak auto klime

Često je upravo pokvareni hladnjak auto klime razlog za takve kvarove. U tom slučaju, morat ćete ga zamijeniti. Trgovine s autodijelovima nude veliki izbor, a pri kupnji je samo bitno kupiti odgovarajući model za vaš automobil.

Pročitajte i članak pod naslovom Gumene podne patosnice za automobil i tepih patosnice – Koje su bolje?

Letva volana neophodna je za vožnju. Upravljivost vozilom je jedna od ključnih značajki kada je u pitanju sigurnost u vožnji. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen