SSL certifikat je gotovo postao obavezen

SSL certifikat za sigurniji pristup stranicama

Sigurno ste pri pregledavanju nekih web-stranica primijetili oznaku lokota pokraj naziva adrese. A osim toga, možda ste primijetili i drugačiji početak adrese, odnosno umjesto uobičajenih http, vidjeli ste https. Upravo te dvije stvari ukazuju na to da je na nekoj web-stranici instaliran SSL certifikat. On omogućuje sigurniju komunikaciju između vas kao korisnika i udaljenog računala.

On nije toliko bitan kod običnih web-stranica, ali je iznimno važan kod onih koje sadrže određenu razinu komunikacije između korisnika i udaljenog poslužitelja, primjerice kod web trgovina.

SSL certifikat je gotovo postao obavezen

SSL certifikat na web-stranicama je danas gotovo postao obavezan. Naime, kao što je ranije navedeno, vrlo je važan na onima kod kojih se šalju neki podaci između stranica i korisnika, pogotovo kada je riječ o osjetljivim podacima. Primjerice, SSL certifikat za web trgovine je svakako potreban jer korisnik šalje vrlo osjetljive podatke putem interneta na udaljeno računalo, poput:

  • Osobnih podataka
  • Podataka za plaćanje koji uključuju broj kreditne kartice, broj računa i sl.

Mnogi iskusni korisnici prije kupnje u nekoj web trgovini zato uvijek prvo provjere posjeduje li ona SSL certifikat kako bi imali više povjerenja u sigurnost.

Sigurni komunikacijski kanal

Ugrubo rečeno, SSL certifikat na web-stranici predstavlja određeni sigurni kanal koji služi za komunikaciju između vas i te stranice. Engleski je to skraćenica za Secure Sockets layer. Svi podaci koji vi šaljete na neko udaljeno računalo su šifrirani i samo onaj poslužitelj na kojem se nalazi SSL certifikat može tu poruku dešifrirati.

SSL certifikati za sigurnije internetsko poslovanje
SSL certifikat za web stranice

Pojednostavljeno, čak i ako bi neka zlonamjerna osoba na neki način presrela tu komunikaciju i domogla se tih podataka, ne bi s njima mogla ništa s obzirom da su oni šifrirani.

Pročitajte i sljedeći članak: Brojne prednosti carnet domene

Ugovorite uslugu SSL certifikata

Imate li web-stranicu koju želite postaviti na internet, vjerojatno ćete tražiti ugovaranje usluge hostinga, odnosno smještaja te registracije domene. No, savjetujemo vam i da svakako ugovorite SSL certifikat kako biste svojim potencijalnim posjetiteljima osigurali veću razinu zaštite. Mnoge tvrtke koje nude ugovaranje i one druge dvije opcije nude vam mogućnost ugovaranja SSL certifikata.

Video: Što je SSL i zašto ga trebate? (Sigurnost web stranice)

Također, dostupni su u više varijanti i razlikuju se u onome što se njima sve provjerava. Imate li neke važne poslovne stranice, primjerice neku web trgovinu ili slično, svakako uložite u najnapredniji SSL certifikat kako bi posjetitelji bilo što zaštićeniji, ali i kako biste im dali do znanja da puno ulažete u sigurnost i da vam mogu vjerovati.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen