Povećajte sigurnost posjetitelja vaših web stranica

Sigurnost na internetu je tema o kojoj se vrlo često govori. Iako danas na internetu možete obaviti jako puno stvari, od kupnje svega i svačega do ugovaranja raznih usluga i slično, postoje i oni koji nastoje iskoristiti razne propuste u web stranicama i u raznim protokolima koji se koriste na internetu. Najveći problem oduvijek predstavljaju krađe osobnih podataka korisnika i krađe osjetljivih podataka, poput lozinki, brojeva kreditnih kartica i slično.

Takvim problemima su najviše izloženi korisnici koji upisuju svoje podatke na određene web stranice. Imate li i vi takve web stranice, možete učiniti nešto da poboljšate sigurnost, a u tome vam može pomoći SSL certifikat.

Što je i kako funkcionira SSL certifikat

SSL certifikat je zapravo naziv za TCP/IP protokol koji šifrira promet koji se odvija između korisnika i određene web stranice. Prema tome, on osigurava da podaci sigurno stignu od korisnika do kranjeg cilja, odnosno do određene web stranice. 

Prilikom slanja, podaci se šifriraju i u takvom obliku odlaze od korisnika do primatelja. Tek kada stignu do primatelja se dešifriraju i postaju dostupni za čitanje. U slučaju da netko i presretne promet i uspije se dokopati tih podataka, neće s njima moći ništa upravo zbog te činjenice da su šifrirani.

Web stranice koje posjeduju SSL certifikat

Šaljete li internetom osjetljive podatke, primjerice, ako negdje upisujete broj kreditne kartice, vrlo je bitno da stranica putem koje to radite posjeduje SSL certifikat (pročitajte i članak SSL certifikat za sigurniji pristup stranicama). To ćete vrlo jednostavno otkriti po tome što će početni dio adrese uz uobičajeno http sadržavati i još slovo s, pa će biti u obliku https. 

Osim toga, uz naziv adrese web stranice vidjet ćete i oznaku lokota koji označava da iza nje stoji SSL certifikat.

Izdavatelji SSL certifikata

SSL certifikate izdaju posebne certifikacijske kuće koje potvrđuju točnost informacija koje im daju pojedinci ili organizacije kada žele ugovoriti tu uslugu. Određene certifikacijske kuće su sigurnije od drugih jer se pridržavaju strožih pravila kod registracije usluge certifikata za web stranice. Neke od najpoznatijih certifikacijskih kuća su:

  • Globasign
  • Symantec
  • Thawte
  • GeoTrust

Ako web stranica koristi neki od SSL certifikata iza kojih stoji neka od ovih certifikacijskih kuća, možete biti poprilično sigurni i bez straha ostaviti podatke na toj web stranici.

Kupujete li maskice za Huawei? Zatim kliknite na link kako biste pročitali članak sa naslovom “Kvalitetne maskice za Huawei mobitele“.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen