Žmigavci za auto

Ne zanemarujte žmigavce na autu

Svaki automobil danas posjeduje žmigavce, koji se često nazivaju i pokazivači smjera. A oni su upravo to. Žaruljice narančaste boje koje palimo kada srećemo lijevo ili desno i koji drugim vozačima pokazuju našu namjeru kretanja. Nažalost, neki vozači ih ponekad zaborave upaliti prilikom skretanja pa to često dovede do nezadovoljstva drugih vozača. No, osim nezadovoljstva, to možete dovesti i do kobnih posljedica.

Zato je svakako vrlo bitno da pri svakom skretanju, zaobilaženju palite lijevi ili desni pokazivač smjera. Ostajete li dulje na nekom mjestu, pritisnite poseban gumb kojim ćete upaliti sva četiri žmigavca.

Lijevi žmigavac može biti opasniji

Iako ne bi trebalo biti razlike kada su u pitanju žmigavci za auto, brojni vozači će se složiti da je lijevi žmigavac puno opasniji, odnosno opasan je ako ga ne upalite. Naime, ako se vozite i planirate skrenuti ulijevo, svakako biste trebali što ranije upaliti lijevi žmigavac kako biste automobilu iza sebe, ali i ispred znali dali do znanja što želite napraviti.

Lijevi žmigavac za auto
Lijevi žmigavac za auto može biti vrlo opasan ako ga ne upalite kada želite skreniti lijevo

Ako ga pak zaboravite upaliti i odmah krenete skretati ulijevo, riskirate da automobil koji se vozio iza vas krene u pretjecanje te da se zabije u vas. Zato svakako pripazite da upalite pokazivače smjera na vrijeme.

Zaustavljanje automobila uz cestu

Ako planirate zaustaviti automobil na određeno vrijeme, primjerice stati negdje sa strane ceste i slično, preporuka je da upalite sva četiri žmigavca. U te svrhe automobili imaju poseban gumb, na kojem je nacrtano više trokuta jedan u drugome. Pristikom na taj gumb će se odjednom upaliti sva četiri žmigavca te će se neprestano paliti i gasiti.

Kako pravilno koristiti žmigavce za auto? koliko daleko unaprijed trebate signalizirati, kada ih koristiti i zašto?

Čim nastavite dalje, odnosno čim se maknete s mjesta, nemojte ih zaboraviti ugasiti kako ne biste ometali druge vozače u prometu. Naime, ako oni vide upaljena sva četiri pokazivača smjera, mislit će da stojite na mjestu. Zato ih je potrebno uvijek isključiti čim to više nije slučaj.

Tipski dio auta

Žmigavci predstavljaju tipski dio automobila. To znači da su karakteristični po svom obliku za svaki model automobila te kada ih morate mijenjati, morat ćete kupiti točno one odgovarajuće. Isto tako, unutar njih se nalaze i žaruljice koje ćete povremeno morati mijenjati. Noviji automobili tako imaju LED žarulje, dok kod onih starijih modela prevladavaju halogene.

Bilo kako bilo, svakako je važno redovito provjeravati da li vam svi žmigavci za auto uredno rade jer jedino tako ćete biti sigurniji pri vožnji.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen