Auto katalizator

Katalizator kao neizbježan dio automobila

Auto katalizator je jedan od glavnih dijelova ispušnog sustava automobila. A upravo ispušni sustav je ono o čemu se u posljednjih godina puno razgovara i pokušava se pronaći način da se regulira. Naime, automobili su sve snažniji i samim time u atmosferu ispuštaju sve više štetnih tvari koje loše utječu na okoliš.

Katalizator se sastoji od 4 veća dijela
Katalizator smješten je u ispušnom sustavu

Kako bi to što je moguće više spriječili, brojne organizacije po državama donijele su posebne norme koje proizvođači automobila moraju ispoštavati ako žele na njihovom tržištu prodavati automobile. Zato su ispušni sustavi danas vrlo važni te im proizvođači posvećuju jako puno pažnje.

Rad katalizatora u automobilu

Auto katalizator smješten je u ispušnom sustavu, na mjestu gdje ispušni plinovi odlaze iz motora. On ih prikuplja te vrši njihovu redukciju. Na taj način se dosta smanjuje količina ispušnih plinova koji odlaze u atmosferu. Neke od tvari koje se mogu pronaći u ispušnom sustavu su:

  • CO – plin koji nastaje pri manjku kisika; otrovan je te nema boje niti mirisa
  • HC – ugljikovodici koji nastaju pri manjku kisika i zbog nepotpunog izgaranja smjese; neugodnog su mirisa i kancoregeni
  • NOx – nastaje pri visokim temperaturama izgaranja; nema boje niti mirisa i vrlo je štetan za ozon

Zamjenski autodijelovi

Katalizator je dostupan kao zamjenski dio za auto, u slučaju da dođe do njegov kvara te ga morate zamijeniti. Neki vozači odlučuju se i za njegovo potpuno uklanjanje, no to nikako nije preporučljivo jer biste mogli imati problema s prolaskom na eku testu prilikom obavljanja tehničkog pregleda vozila.

EGR, DPF i Katalizator: Mala priča o ekologiji

Odlučite li se za zamjenu, možete kupiti korišteni ili zamjenski model. No, preporuka je da se uvijek odlučite za zamjenski jer će vam on sigurno puno dulje trajati. Korišteni modeli mogu također biti već dosta istrošeni pa je lako moguće da biste ih trebali zamijeniti puno ranije. 

Dijelovi katalizatora

Iako na prvi pogled izgleda kao da se sastoji od jako puno dijelova, auto katalizator se sastoji od 4 veća dijela: kućišta, prijenosnika, srednjeg sloja i katalitičkog aktivnog sloja.

Kućište

Riječ je o ispušnoj cijevi, koja prikuplja plinove iz ispušne grane. Iz katalizatora izlazi još jedna cijev čiji zadatak je provođenje pročišćenih plinova prema ispuhu.

Prijenosnik

Sastoji se od brojnih kanalića kroz koje prolaze ispušni plinove te ima oblik saća. Izrađuje se od metala, keramike i aluminij-magnezij silikata.

Srednji sloj

Pokriva cijelu površinu prijenosnika. Osigurava dobre uvjete drugom sloju te ima porozna svojstva.

Katalitički aktivan sloj

Najskuplji i najvažniji dio katalizatora u automobilu. Ima zadatak neutralizirati štetne plinove.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen