Termostat za Mercedes

Termostat sprečava pregrijavanje motora

Ovaj mali dio automobila, mnogima je nepoznat, no njegova važnost u cijelom automobilu je velika. Motor u automobilu se sastoji od mnogih dijelova, a svaki od njih ima određenu funkciju. U slučaju da neki dio ne radi pravilno, dolazi do problema u cijelom motoru, te se dodatno riskira kvar nekih drugih dijelova. Termostat je jedan od bitnijih dijelova motora, a služi sa sprečavanje pregrijavanja motora. Kroz današnji tekst ćemo vas upoznati s funkcijom termostata, te njegovom zadaćom u radu automobila.

Što je termostat?

Termostat je ventil, a ovisno o uvjetima rada motora se otvara ili zatvara, te tako postiže najbolju radnu temperaturu motora. On upravlja temperaturom automobila, te je odgovoran za zagrijavanje i hlađenje motora. Glavna zadaća mu je da motor što prije postigne radnu temperaturu, te da ju održava.

Termostat je ventil
Termostat za BMW

Da nema ovog bitnog dijela u automobilu, motor bi se dulje vremena zagrijavao, a duga vožnja bila bi nemoguća jer bi se pregrijavao. Kvalitetan termostat pobrinut će se da motor radi na optimalnoj temperaturi, a to doprinosi manjoj potrošnji, boljim performansama i duljem vijeku trajanja motora. 

Kvar na termostatu

U slučaju kvara termostata, možete imati problema s većom potrošnjom i nepravilnim radom motora. Srećom, ispravnost termostata možete provjeriti sami, bez potrebe da odlazite kod automehaničara. Kvar na termostatu provjerava se prilikom paljenja vozila.

Upalite vozilo i ruku stavite na cijev od gume, koja ide iz motora prema hladnjaku vozila. Ako se kod hladnog motora cijev u kratkom roku zagrijava, to znači da je ventil stalno otvoren. Kod zagrijanog motora, izlazno crijevo ne smije biti hladno, jer to znači da je ventil blokiran u zatvorenom položaju i da je termostat neispravan. U ovom slučaju potrebno ga je što prije zamijeniti, kako bi automobil bio potpuno funkcionalan. 

Redovni servis automobila osigurat će vam ispravnost svih dijelova, te ćete biti sigurni da je vaš automobil ispravan. U slučaju da ne vodite automobil na servis minimalno jednom godišnje, može doći do kvarova na nekim dijelovima, koji u konačnici mogu prouzročiti veliku štetu na automobilu.

Jeftin termostat u online trgovini

Danas postoji nekolicina internet trgovina koje nude isključivo dijelove za automobile. U Silux trgovini možete po najboljim cijenama pronaći kvalitetan i jeftin termostat. Tako ćete uštedjeti u odnosu da ga za vas nabavlja mehaničar. Nakon što naručite dijelove koji su vam potrebni za automobil, možete ga odvesti kod mehaničara i u slučaju kada vi donosite dijelove, jedino što plaćate je njegov rad na zamjeni.

Postovi iz iste kategorije:

    Nije pronađen